Flathub vs. Snap Store: De bedste steder til download af Linux-apps
Reklame
Download af apps til Linux er ikke længere den udfordring, det engang var. Borte er de dage, hvor du skulle vide, hvordan du bygger fra kildefiler til ethvert program, der ikke var tilgængeligt i din Linux-distributions app store eller pakkehåndtering.
Takket være Flathub og Snap Store er sådanne apps nu nemme at finde og installere. Men hvordan sammenligner disse sider?
Hvad er flatpak og snap-filer?
Flathub og Snap Store er to websteder, der er vokset omkring to separate universelle pakkeformater til Linux: Flakpaks og snaps Ubuntu Snaps vs Red Hat Flatpaks, hvad er forskellen? Ubuntu Snaps vs Red Hat Flatpaks, hvad er forskellen? Linux-distros distribuerer apps i mange formater. I to år har de to mest populære været .debs og .rpms, men dette begynder muligvis at ændre sig med Ubuntu's Snap-pakker og Red Hat's Flatpak. Læs mere .
Ideen bag begge formater er at give en måde at distribuere apps på Linux, der fungerer uanset hvilken distribution du bruger. Disse formater tilbyder også sikkerhedsforbedringer. Begge kan isolere apps fra hinanden, så et grovt stykke software ikke kan få adgang til de billeder eller adgangskoder, du har åbnet et andet sted på dit skrivebord.
Flatpak er stærkt integreret i GNOME-skrivebordsmiljøet, men det fungerer stadig med andre. Flere Linux-distributioner har omfavnet Flatpak som deres foretrukne universelle pakkeformat. Flatpaks er et samfundsprojekt, skønt private virksomheder Red Hat og Endless har finansieret meget af udviklingen.
Snap er et filformat, der kommer fra Canonical, firmaet bag Ubuntu Linux-distributionen. I modsætning til Flatpaks var snaps oprindeligt beregnet til servere. Mens snaps fungerer på forskellige Linux-distributioner, er de overvældende Canonical's baby. Men med så mange mennesker, der bruger Ubuntu sammenlignet med andre distros, er det ikke snap med Store-apps. Formatet kan i sidste ende se større vedtagelse baseret på den rene popularitet af Ubuntu alene.
Hvordan kan Flathub og Snap Store sammenlignes?
Samlet giver Flathub og Snap Store en måde at få mange af de store desktop-apps, du muligvis vil have til Linux. Hvis du bruger en distro, der understøtter både Flatpak og snap-filer (som de mest almindelige distros gør), er du i stand til at nyde det bedste fra begge verdener.
Flathub har mere af en gratis og open source vibe. Du får det væsentlige og lidt andet. I modsætning hertil føles Snap Store som en mere kommerciel oplevelse. Canonicals kreationer ser og føles meget mere enterprise end i Ubuntu's tidlige dage.
Men de visuelle forskelle er hovedsageligt kosmetiske. Du navigerer i begge online appcentre på stort set den samme måde, og hver lader dig begynde at installere en app ved at klikke på en knap i din browser.
Selvom det er let at tænke på Flathub og Snap Store som app-butikker, indeholder hverken nogen betalt software. Uanset om du downloader open source eller proprietær software, behøver du ikke betale nogen for privilegiet.
Lad os nu dykke ned i disse to steder og udvide, hvordan de er forskellige.
1. Layout
Flathub tilbyder en ren og minimal oplevelse. Dens interface føles som en web-version af GNOME-software. Flathub arrangerer apps i et gitter og sorterer dem i omtrent de samme kategorier, som du ser i Linux-app-lanceringsprogrammer.
Snap Store's layout er funktionelt ens, men oplevelsen føles mere virksom. Der er mere rod på toppen, hvor Canonical har placeret links til udviklerressourcer, hvilket får webstedet oprindeligt til at føle sig mere rettet mod app-producenter. Du ser også lidt mere salg tale, når Canonical hypes op antallet af snaps, dets brugertælling og antallet af understøttede distros.
Både Flathub og Snap Store viser apps i grupper. Flathub indeholder et par kategorier på sin startside, hvorimod Snap Store giver dig mange muligheder for at rulle igennem, inden du dykker dybere ind på webstedet.
2. Opdage apps
Snap Store's appkategorier er samlet, hvilket gør det lettere at gennemse og opdage ny software. Navnlig går kategorierne ud over, hvad en udvikler kan lægge i en app's metadata. Du finder sektioner som Social, Server og sky, Sikkerhed, Enheder og IoT og Kunst og design . Canonicals app-kuration gør det lettere at finde de tilgængelige apps.
Snap Store leverer også bedre søgeresultater. At skrive “foto” i søgefeltet i Snap Store giver omkring 40 apps. At gøre det samme på Flathub bringer op under 10. Alligevel er det ikke repræsentativt for de tilgængelige apps. Darktable RAW-billedredigeringsprogram er tilgængelig i begge butikker, men mens den dukkede op i Snap Store's søgning, dukkede den ikke op i Flathub's.
3. Tilgængelighed af apper
Snap Store ser ud til at have et større udvalg af apps. Canonical hævder at have tusinder. Til sammenligning viser Flathub lidt over 600 (selvom det er værd at påpege, at Flathub ikke er den eneste kilde til Flakpaks i modsætning til snaps).
Hvorvidt Snap Store har flere apps, du ønsker, afhænger af, hvad du søger efter. Canonical's butik har større støtte fra virksomheder, der er villige til at bringe proprietær software til Linux. Flathub har mere vedtagelse i det frie og open source samfund.
Hvis du leder efter en e-bog-læser til GNOME, kan du finde både GNOME-bøger og folie i Flathub, men ingen af dem vises i Snap Store i skrivende stund. Det samme er tilfældet med Bookworm-appen, der er lavet til elementært OS. I mellemtiden har Snap Store de ejendomsretlige Hiri- og Mailspring-e-mail-klienter plus Flock-teamets kommunikationsapp. Ingen af disse tre er på Flathub.
4. Distro Support
Flathub støtter i øjeblikket 21 distrikter. Snap Store understøtter 41. Men spørgsmålet om support er mere nuanceret end om du kan installere Flatpaks eller snaps på din Linux-distro. Et potentielt mere fortællende spørgsmål er, hvilket format din distro aktivt omfavner. Ubuntu handler selvfølgelig om Snaps.
Fedora er distroen, der kaster mest vægt bag Flatpaks, men det er ikke alene. elementær OS har valgt Flatpak som det format, det vil distribuere i AppCenter. Purisme, firmaet bag PureOS, bruger Flatpaks på sin Librem 5-telefon. Dette har indflydelse på, om apps, der er lavet til disse distros, mere sandsynligvis vises på Flathub eller i Snap Store.
Distros er i stand til at være vært for deres egne Flatpak-lagre, hvilket er en stor grund til, at visse distroser har valgt at støtte formatet. I modsætning hertil er Snaps hårdkodede for at komme fra Canonical-servere. Denne form for centralisering efterlader mange gratis softwareudviklere utilpas. Ja, Canonical er vært for tjenesten ud af sin egen tegnebog, men hvis den beslutter at lukke webstedet, følger Snaps med det. I betragtning af Canonicals historie er en sådan mulighed ikke usandsynlig.
Hvilken Linux App Store skal du bruge?
Helt ærligt er der lille grund til ikke at bruge begge dele. I modsætning til DEB- og RPM-formaterne kan du nemt installere Flatpaks og snap-pakker på det samme skrivebord. Selvom det ville være dejligt at have et universelt pakkeformat til gratis og open source desktops, er det ikke nødvendigt. Hvis der er et par formater, der begge sandsynligvis fungerer på din pc, er det en meget bedre situation end hvad softwarestyring på Linux har været i fortiden.
Men hvis jeg personligt skulle vælge en præference, foretrækker jeg Flathub. Jeg holder mig til libre-software, og mens begge butikker markerer, om en app har en gratis eller en ejendomsret, har Canonical gjort en større indsats for at nå ud til ejendomsudviklere af app-udviklere. Det hjælper bestemt mennesker med at migrere fra Windows eller macOS, men jeg skiftede for mange år siden, og jeg er længe siden akklimatiseret til gratis alternativer. Du kan gøre det samme ved at tjekke de bedste gratis og open source-apps til Linux Den bedste Linux-software og -apps Den bedste Linux-software og -apps Uanset om du er ny på Linux eller du er en erfaren bruger, her er den bedste Linux-software og apps, du skal bruge i dag. Læs mere .
Udforsk mere om: Installer software, Linux.