Du har hørt, at Linux ikke rigtig er bekymret af vira og malware.  Men hvorfor er det?  Og, endnu vigtigere, er det sandt?

Er Linux virkelig immun mod vira og malware? Her er sandheden

Reklame En af grundene til, at folk skifter til Linux, er at have bedre sikkerhed. Når du skifter til Linux, går tankegangen, behøver du ikke længere at bekymre dig om vira og andre typer malware. Men selvom dette i vid udstrækning er tilfældet i praksis, er desktop Linux faktisk ikke så sikker. Hvis

Reklame

En af grundene til, at folk skifter til Linux, er at have bedre sikkerhed. Når du skifter til Linux, går tankegangen, behøver du ikke længere at bekymre dig om vira og andre typer malware. Men selvom dette i vid udstrækning er tilfældet i praksis, er desktop Linux faktisk ikke så sikker.

Hvis en virus vil ødelægge shop på dit gratis og open source desktop, er der en god chance for at det kan.

Hvorfor malware er mindre almindelig på Linux desktops

Person i skygge og ser på computerskærme
Billedkredit: Kevin Horvat / Unsplash

Malware er uønsket kode, der på en eller anden måde kom vej til din computer for at udføre funktioner designet med ondsindet intention. Nogle gange bremser disse programmer en maskine ned eller får den til at gå ned helt. Skaberne kan derefter kræve løsepenge for at fikse maskinen.

Nogle gange uploader malware oplysninger til eksterne servere, hvilket giver nogen adgang til dine gemte data eller vitale legitimationsoplysninger, som du skriver, f.eks. Adgangskoder og kreditkortnumre.

Folk har en tendens til at oprette malware til Windows, fordi det er det operativsystem, der findes på de fleste pc'er. Dette øger oddsen for, at en virus spreder sig fra en computer til en anden.

Virusproducenter har tendens til at målrette mod mindre tekniske brugere, der er lettere at narre med falske webbannere og phishing-svindel. Vira spreder sig også blandt folk, der ved, hvordan man piratkopierer musik og tv-shows, men ikke forstår, hvordan disse filer kan blive inficeret.

Der er antivirusprogrammer til Linux De 6 bedste gratis Linux Antivirusprogrammer De 6 bedste gratis Linux Antivirusprogrammer Tror Linux ikke har brug for antivirus? Tænk igen. Disse gratis antivirusværktøjer kan sikre, at din Linux-boks forbliver virusfri. Læs mere, men endda er deres formål ofte at hjælpe med at beskytte Windows-brugere.

Linux Desktop Malware findes, men det er sjældent

Et stykke malware har for nylig lavet nyheder til målretning mod Linux-skrivebordet. EvilGNOME kører på GNOME-skrivebordsmiljøet ved at foregive at være en udvidelse.

GNOME er det mest almindelige Linux-skrivebordsmiljø GNOME forklaret: Et kig på en af ​​Linux mest populære desktops GNOME forklaret: Et kig på en af ​​Linux mest populære desktops Du er interesseret i Linux, og du er stødt på "GNOME", en akronym for GNU Network Object Model Environment. GNOME er en af ​​de mest populære open source-grænseflader, men hvad betyder det? Læs mere, fundet som standardgrænsefladen på to af de mest populære Linux-distros, Ubuntu og Fedora, og på computere, der sendes direkte fra Linux-producenter som System76 og Purism. Legitime udvidelser giver dig mulighed for at ændre mange aspekter af GNOME-skrivebordet.

Den malware, der kaldes EvilGNOME, er i stand til at tage skærmbilleder og optage lyd fra din pc's mikrofon. Det kan også uploade dine personlige filer. En mere detaljeret oversigt findes i en rapport fra Intezer Labs, der gav EvilGNOME sit navn.

Denne malware tiltrak ikke opmærksomhed, da den især var sandsynlig for at påvirke et stort antal mennesker. Det blev betragtet som nyværdigt, fordi det overhovedet eksisterede.

De fleste Linux-malware målretter servere

Et datacenterværelse med serverracks
Billedkredit: Taylor Vick / Unsplash

Linux er relativt sjældent på desktops, men det er det mest fremtrædende operativsystem, der findes på servere, der driver internettet og administrerer meget af verdens digitale infrastruktur.

Mange angreb er rettet mod websteder snarere end pc'er. Hackere ser ofte efter sårbarheder i netværksdemoner, som de kan bruge til at få adgang til Linux-drevne servere. Nogle vil installere et ondsindet script på en server, der derefter er målrettet mod besøgende snarere end selve systemet.

Hacking af Linux-drevne maskiner, hvad enten det drejer sig om servere eller IoT-enheder, er en måde at gå på at inficere på nettet eller oprette botnets på.

Linux's design er ikke sikkert

Desktop Linux i sin nuværende form er næppe en fæstning. Sammenlignet med Windows XP, hvor ondsindet software kunne få administratoradgang uden at bede om et kodeord, bød Linux meget bedre sikkerhed. I disse dage har Microsoft foretaget ændringer for at lukke dette hul. Siden Vista har Windows udsendt en meddelelse.

Alligevel glemmer næsten ikke sikkerheden ved systemfiler. De fleste af de data, vi er interesseret i, gemmes ikke i vores rodsystemmapper. Det er de personlige data i vores hjemmekatalog, der er uerstattelige og mest afslørende. Software på Linux, ondsindet eller på anden måde, behøver ikke din adgangskode for at få adgang til disse data og dele dem med andre.

Brugerkonti kan også køre scripts, der aktiverer din mikrofon, tænde for dit webcam, log-tastetryk og registrere, hvad der sker på skærmen.

Med andre ord betyder det næsten ingen rolle, hvor sikker Linux-kernen er, eller beskyttelsesforanstaltningerne omkring forskellige systemkomponenter, hvis det er sårbarhederne i apps og desktopmiljøet, der kan sætte de data, du er mest interesserede i.

EvilGNOME installerer ikke sig selv blandt dine systemfiler. Det lurer i en skjult mappe i dit hjemmekatalog. På den positive side gør det det lettere at fjerne. Men du skal først vide, at den er der.

4 grunde til, at Linux er relativt sikkert at bruge

Selvom Linux ikke er immun mod udnyttelse, i daglig brug, giver det stadig et meget mere sikkert miljø end Windows. Her er et par grunde til.

1. Flere distrikter, miljøer og systemkomponenter

Appudviklere har svært ved at udvikle til Linux, fordi der er så mange versioner at støtte. Den samme udfordring står over for malware-skabere. Hvad er den bedste måde at infiltrere nogens computer på? Sniker du kode i DEB- eller RPM-format?

Du kan prøve at udnytte en sårbarhed på Xorg-skærmserveren eller i en bestemt vindueskomponist, kun for at finde ud af, at brugerne har noget andet installeret.

2. App-butikker og pakkeadministratorer Shield Linux-brugere

Traditionelle Linux-pakkehåndteringssystemer sætter appholdere og korrekturlæsere mellem brugere og deres softwarekilde. Så længe du henter al din software fra disse pålidelige kilder, er det meget usandsynligt, at du får noget skadeligt.

Undgå at kopiere og indsætte kommandolinjeanvisninger til installation af software, især når du ikke ved nøjagtigt, hvad kommandoen gør, og du er usikker på kilden.

3. Nyere teknologier overvejer aktivt sikkerhed

Nye appformater som Flatpak og Snap introducerer tilladelser og sandboxing, hvilket begrænser, hvilke apps der kan få adgang til. Den nye Wayland-skærmserver kan forhindre apps i at tage skærmbilleder eller optage sker på skærmen, hvilket gør det sværere at udnytte.

4. Kildekoden er åben for alle at læse

Den primære fordel ved Linux kommer fra at være i stand til at se koden. Da Linux er open source snarere end proprietært, behøver du ikke at bekymre dig om, at skrivebordet selv fungerer mod dig, fungerer som spyware i sig selv eller lider af udnyttelser, der ikke er blevet afsløret af kommercielle grunde.

Selv hvis du ikke kan forstå koden, kan du læse blogindlæg eller rapporter fra nogen, der gør det.

Bør du være bange for Linux-malware?

Det er en myte, at Linux-brugere ikke behøver at bekymre sig om vira, men hvis du holder dig til din distros app-butikker eller andre betroede kilder som Flathub, er det usandsynligt, at du snubler over noget farligt.

Uanset hvilket operativsystem du bruger, er det vigtigt, at du vedtager sikre digitale vaner. Foretag ikke fejlen ved at tro, at skift til Linux betyder, at du kan downloade fra skitserede websteder uden bekymring.

Alligevel for de fleste af os er den største risiko sandsynligvis ikke malware. Hvis du har oprettet et stort antal online-konti eller er afhængig af skytjenester, er phishing-svindel en meget større trussel Sådan finder du en phishing-e-mail Sådan finder du en phishing-e-mail Det er svært at fange en phishing-e-mail! Svindlere udgør som PayPal eller Amazon og prøver at stjæle din adgangskode og kreditkortoplysninger, og deres bedrag er næsten perfekt. Vi viser dig, hvordan du finder stedet svig. Læs mere til dine data, uanset om du bruger Linux eller ej.

Udforsk mere om: Computersikkerhed, Linux, Malware, Online sikkerhed.