12 grunde til at installere en brugerdefineret Android ROM
Reklame
De første Android-smartphones havde mange problemer. I stedet for at vente på, at producenterne fikser dem, oprettede frivillige udviklere brugerdefinerede rom'er til at erstatte en telefons standardsoftware.
Nu er der gået over et årti, og Android-telefoner er blevet meget bedre. Så er det stadig værd at installere en brugerdefineret ROM? Det tror jeg. Her er flere vigtige grunde til, at du måske ønsker at installere en brugerdefineret Android ROM.
1. Hold dit private liv privat
Smartphones går uanset hvor vores bukser eller punge går. I stuen, i bilen og på kontoret er de til stede og henter en masse information om os undervejs. De kender vores stemmer, de mennesker, vi tekster, hvilke fotos vi deler, de steder, vi kører, hvor vi handler, og de spil, vi bruger til at dræbe tid.
Du kan blive vanvittig ved at prøve at opnå komplet privatliv, men at blinke en brugerdefineret ROM giver dig lidt mere kontrol. Ikke kun kan vælge at undgå installation af bestemte Google-apps, men du har ofte større indflydelse på, hvilke dele af din telefon der er tilgængelige. Hvis du bruger en app-butik som F-Droid, kan du også hvile ved, at de apps, du installerer, ikke miner dig til information.
2. Tag ejerskab af din telefon
Når du køber en telefon, ejer du den ... på nogle få betingelser.
Du kan ikke fjerne bestemte apps og tjenester. Det giver dig ikke adgang til systemfiler. Og du kan ikke ændre generende aspekter af grænsefladen. Det er teknisk din enhed, men der er mange justeringer, du ikke har tilladelse til at foretage.
Installation af en brugerdefineret ROM giver dig kontrol over din egen hardware. Du kan bytte et operativsystem til et andet, justere flere indstillinger og ændre oplevelsen, indtil du er så tilfreds med Android, som du kan få. Så er din telefon virkelig din at gøre med, som du vil.
3. Tilpas alt
Du har nu beføjelse til at tage finjustering af din telefon til det næste niveau. Android er allerede utroligt tilpasselig, så du kan udskifte løfteraketten, udskifte ikoner og oprette bevægelser. Men en brugerdefineret ROM giver dig adgang til alt andet.
Kan du lide at have uret i midten af meddelelseslinjen? Læg det der. Kan du ikke lide at have Bluetooth-ikonet rodet op i din statuslinje? Gem det. Hater de ændringer, som din producent har foretaget på den måde, lagerindhold Android ser ud på? Slip af med dem og udfør dine egne justeringer i stedet.
4. Brug gratis og open source-software
Android er et open source-operativsystem, selvom det måske ikke føles så meget som et. De fleste af de apps, vi installerer, kører proprietær kode. De tjenester, der bringer os kernefunktionalitet, er låst væk fra tinkerers. Hvordan gennemgår du alt dette for at finde ud af, hvilken software der er open source?
Installer en brugerdefineret ROM. Populære projekter som LineageOS baserer deres kode på, hvad der går i Android Open Source Project (AOSP kort).
Open source-purister kan købe en Android-telefon, blinke en ROM, vælge F-Droid i Play Store og gå væk med en anstændig oplevelse på top-of-the-line hardware. Der kan stadig være nogle lukkede bits her og der, men samlet set ender du med en mobiloplevelse, der relativt ligner den frihed, du har på et Linux-skrivebord.
5. Forlæng din telefons levetid
Når jeg køber en computer, ved jeg, at jeg får et stykke hardware, jeg kan bruge i årevis. Generelt skal jeg ikke udskifte maskinen, før jeg er træt af den.
Det er ikke tilfældet med telefoner. Hver enhed, du ser i en transportørbutik, har en udløbsdato. De fleste telefoner vil se opdateringer i højst to år, mens nogle ikke engang gør det til halvdelen af det. Dette efterlader købere strandet på gamle versioner af Android, hvor de er sårbare over for sikkerhedsudnyttelse og stadig mindre i stand til at køre de nyeste apps.
Problemet er, at de fleste telefoner fysisk overleverer deres supportkontrakt. Producenter og luftfartsselskaber forkorter telefonens levetid som en form for planlagt forældelse Nederlag Planlagt forældelse med Linux og Open Source Software Nederlag Planlagt forældelse med Linux og Open Source Software I modsætning til en 5-årig pc kan en 5-årig smartphone næppe køre nogen som helst moderne apps. Men der er en måde at nyde fordelene ved teknologi uden at købe ny hardware: omfavne Linux og gratis software! Læs mere .
Skift til en brugerdefineret ROM giver dig mulighed for at nyde den nyeste version af Android længe efter din enheds officielle livsløb. Ligesom med din pc, kan du derefter beslutte, hvor længe du bruger den gadget, du har betalt gode penge for.
6. Vær mindre afhængig af store virksomheder
Nogle gange udelader virksomheder funktioner, sender dårligt optimeret software, tilføjer unødvendige justeringer og indsætter apps, der prøver at sælge junk.
Personligt forlader det mig, at jeg føler mig mere investeret i en virksomheds beslutninger, end jeg føler med andre produkter. For det meste er en bil en bil. Gamle videospil kører stadig i forladte spilkonsoller. Når du går til butikken for at købe en hammer, er du ligeglad med hvilket mærke det er?
Med telefonproducenter er vi i et mere løbende forhold. Men hvis du bytter den officielle software ud, investeres du ikke længere i virksomhedens fremtidige beslutninger.
7. Hent hurtigere Android-opdateringer
For mange mennesker kommer og opdaterer Android-opdateringer uden særlig opmærksomhed. For andre kan nye udgivelser være den mest spændende tid på året. De kan også være de mest deprimerende, når du venter på at se hvornår, eller hvis din telefon nogensinde vil modtage opdateringen.
Ved hjælp af en brugerdefineret ROM kan du tage sagerne i dine egne hænder. De tilbyder ikke en garanti, men du kan være heldig. Jeg kører i øjeblikket Android Pie på en telefon, der ellers stadig ville være på Oreo.
8. Fjern bloatware
Smartphones har en tendens til at komme med mere software installeret end vi har brug for. Luftfartsselskaber sælger enheder med deres egne apps til SMS, voicemail og se video. Ulåste telefoner kan stadig komme med måder at tilføje klistermærker til fotos, doodle ved hjælp af en pennen eller oprette GIF'er - som du kunne have nul interesse i. Selv Pixel-telefoner leveres forudindlæst med Google-apps, som du måske ikke ønsker Sådan bruges Android uden Google: Alt hvad du behøver at vide, hvordan man bruger Android uden Google: Alt hvad du behøver at vide Vil du bruge Android uden Google? Intet Google, intet problem. Her er en guide til at gå Google-fri på din Android-enhed for at genvinde privatlivets fred. Læs mere .
Du kan ikke fjerne det meste af den software, der sendes forudinstalleret. Android giver dig mulighed for at deaktivere apps, men du kan muligvis ikke skjule alt. Skift til en brugerdefineret rom er muligvis den eneste måde at fjerne bloatware, som du aldrig ønsker at se igen.
9. Fremskynd alting
Nogle Android-enheder bremser med tiden. Andre er langsomt ude af kassen. Uanset hvad, installation af en brugerdefineret ROM er en måde at fremskynde din Android-oplevelse Sådan gør du Android hurtigere: Hvad fungerer og hvad gør ikke Sådan gør du Android hurtigere: Hvad fungerer og hvad gør ikke, hvis din Android-enhed ikke føles så hurtigt som det engang var, prøv disse justeringer for at få det til at køre hurtigere (plus almindelige "tip" for at undgå). Læs mere .
På ældre enheder, der har akkumuleret digital crud, giver installation af en brugerdefineret ROM den samme fordel som at udføre en nulstilling af fabrikken. Du fjerner alle de omstrejfende filer, der er opbygget i løbet af det sidste år eller to. Men for nogle enheder gør fabriksindstillinger ikke en forskel. Bloatware eller voluminøs grænseflade kan lægge for meget belastning på telefonen eller sænke systemet på grund af dårligt optimeret kode.
En brugerdefineret ROM kan erstatte din telefons standardsoftware med en oplevelse, der er endnu renere end Googles egne telefoner.
10. Få bedre batterilevetid
Batteriets levetid for smarttelefoner er forbedret i de senere år. Selvom det plejede at være en kamp for at klare det gennem en dag, vil nyere enheder sandsynligvis få dig gennem natten. Hvis du ikke gør meget, kan du muligvis få to eller flere dage.
Tilpassede ROM'er kan vare endnu længere. Du behøver ikke at beskæftige dig med Google Play Services og andre baggrundstjenester fra Samsung, Huawei, Sony eller HTC. Du kan også underklokke din enhed og bede CPU'en om at bruge mindre strøm, når din telefon ikke er i brug.
11. Fortryd uønskede ændringer
Nye versioner af Android tilbyder forbedringer af batteri og stabilitet sammen med interface-justeringer, der gør hverdagens telefonbrug mere praktisk.
Men ikke alle ændringer er universelt elsket. Du kan afsky den måde, hvorpå Android Pie kræver to swipes for at komme til appskuffen. Måske foretrækker du indstillingsmenuen eller meddelelsesskyggen for ældre udgivelser. Det er muligt at adressere nogle af disse ved at installere en alternativ Android-hjemmestarter, men de fleste ændringer er uforanderlige.
For at vende tilbage grænsefladen til det, du foretrækker, skal du bruge en brugerdefineret ROM. Og du behøver ikke engang nødvendigt at køre en ældre version af Android. Du kan køre en ROM baseret på Android Pie, der giver dig mulighed for at finjustere visse aspekter af grænsefladen tilbage til din smag.
12. Bliv involveret i Android Community
Producenter og transportører betragter dig som forbruger. Den eneste feedback, de er særligt interesseret i, er, om du vil forblive kunde. Du kan blive forelsket i Android og ønsker at hjælpe dig med at udvikle dig, men de har sandsynligvis ikke et job til dig.
Tilpassede ROM-samfund byder nye udviklere velkommen. Du melder dig frivilligt, men du får også erfaring og ser de ændringer, du foretager, komme til udførelse. Du får se folk bruge din software. Eller du skal være den bruger, der hjælper med at teste software og giver meget tiltrængt feedback.
Du behøver ikke at være en udvikler for at blive involveret. Samfund kan bruge mennesker til at hjælpe med at administrere websteder, oprette digital kunst, skrive blogindlæg og oversætte tekst. Eller du kan hænge ud i fora og hjælpe med at besvare brugernes spørgsmål.
Vil du prøve en brugerdefineret Android ROM?
Der er mange grunde til IKKE at installere en brugerdefineret ROM. Processen er risikabel, og hvis du ikke er forsigtig, kan du gøre din enhed ubrugelig. Selv hvis du lykkes, kan du muligvis miste nogle funktioner, der fungerede, da du først købte enheden.
Men hvis du finder en stabil ROM, kan du ende med en oplevelse, der er mere stabil end standardsoftwaren. Hvis du er interesseret i at komme i gang, kan du tjekke, hvordan du flash-ROM'er uden en brugerdefineret gendannelse.
Udforsk mere om: Android-tilpasning, Android Rooting, Custom Android Rom.