Bibliotek 13: Den sikreste bærbare computer endnu
Annoncering Vores dom af Librem 13 :
En slank, ultraportabel MacBook-rival med den stramme sikkerhed og privatliv, du kan se på enhver kommercielt tilgængelig computer. Librem 13 er en af de mest fantastiske bærbare computere, du nogensinde vil bruge. Unikke sikkerhedsfunktioner skubber prisen op, men hvis du er glad for at bruge Linux, er dette ideelt.8 10
Bekymret for svigt i digital privatliv og sikkerhed? Føler det som om du konstant er prisgivet cyberkriminelle, uhyggelige selskaber og ubehagelige regeringsafdelinger? Dine data er vigtige: du er produktet. Uden at gå offline, er der intet, du kan gøre ved det.
Eller er der?
Linux hardwareproducent Purism har frigivet et par bærbare computere med fokus på sikkerhed. Librem 13 og Librem 15 kører PureOS-distroen og har hardware-sikkerhedsfunktioner.
For at finde ud af mere, fik vi fat i Librem 13, en letvægts ultrabook, der går direkte fra purisme til 1399, 00 dollars.
Librem 13 Specifikationer
Biblioteket fås fra Purism-webstedet og starter ved $ 1399, 00. Biblioteket har konfigurerbar RAM, opbevaring og trådløs indstillinger. Vores specifikationer for vurderingsenheder er som følger:
- Operativsystem : PureOS
- Batterilevetid : Ca. 7 til 9 timer
- Processor : Intel Core i7 6500U (Skylake)
- RAM : 4 GB (tilgængelig op til 16 GB) DDR4 ved 2133 MHz
- Opbevaring : 120 GB (tilgængelig op til 4 TB; M.2 opbevaring op til 2 TB er også en mulighed)
- Grafik : Intel HD Graphics 520
- Skærm : 13, 3 ″ IPS
- Chassis : Sort eloxeret aluminium med blæser med lavt støj
- Webcam : 720p 1, 0 megapixel
- Dimensioner : 325 × 219 × 18mm
- Vægt : 1, 4 kg
- Trådløs : Atheros 802.11n dual antenne (ingen trådløs mulighed er tilgængelig)
- Audioport : 1 hovedtelefon / linjeudgang
- USB-porte : 2x USB 3.0-porte (1x type C),
- Ekstern udgang : 1 HDMI-port (4K kan)
- Kortlæser : 2-i-1 SD / MMC
Derudover er der et baggrundsbelyst tastatur med to lysstyrkeindstillinger og en imponerende Elantech multitouch-pegefelt.
Vi vil kigge på Librem 13s sikkerheds- og privatlivsoplysninger senere. På dette tidspunkt skal du dog vide, at det har Trusted Platform Module (TPM), en speciel chip, der tilføjer sikkerhedsfunktioner.
Du finder også to kill-switches, som vi ser på nedenfor.
I boksen er der en strømforsyning og en hurtigstartguide. Jeg har haft et par splinternye laptops i det sidste årti, og jeg kan ikke huske, at sidste gang jeg så en sådan guide, så dette er en velkommen optagelse fra purisme.
Purisme? Hvem?
Registreret som Social Purpose Corporation blev Purism grundlagt af Todd Weaver i 2014 og fabrikanterne enheder med fokus på tre vigtige værdier:
- Softwarefrihed
- Computersikkerhed
- Internet-privatliv
Purisme erklærer, at "profitmaksimering ikke er formålet" med dens forretning, men at det ikke kan have velgørenhedsstatus på grund af salg af hardware og vedligeholdelse af kreditlinjer.
For at finde ud af mere har Purisme offentliggjort de relevante sektioner i dens vedtægter. Du er muligvis interesseret i udsagn som "Corporation vil kun bruge og distribuere gratis / libre og open source software" og "respekterer brugernes rettigheder til privatliv, sikkerhed og frihed."
Librem 13-bærbare computer er en af flere Purism-enheder designet til dette formål. De er afhængige af pålidelig hardware og kører uden proprietær firmware og drivere. For eksempel bruger Librem 13 Coreboot-firmwaren i stedet for Intel Management Engine. Det er dybest set en let, sikker BIOS, hvis implikationer er beskrevet på Purism-webstedet.
Bekymrer dette Linux bærbare computer sikkerhedsmæssige problemer?
At forblive sikkert online og beskytte dit privatliv er blevet lige så vigtigt som at sikre, at du har den nyeste enhed og det hurtigste internet.
I de senere år er et stigende ansvar for onlinesikkerhed lagt dine hænder. Ud over de relativt basale implementeringer af de nyeste trådløse netværksstandarder overlades det til dig og dit operativsystem for at gøre din pc eller bærbar computer sikker.
Sammen med antivirus-software er der muligheden for at holde din forbindelse sikker med en VPN 11 Årsager til, at du har brug for en VPN, og hvad det er 11 Årsager til, at du har brug for en VPN, og hvad det er, Virtuelle private netværk kan beskytte dit privatliv. Vi forklarer, hvad de præcist gør, og hvorfor du skal bruge en VPN. Læs mere og brug et sæt vaner for at sikre, at du forbliver sikker online.
Du kender den slags ting: undgå ransomware, åbn ikke uopfordrede e-mail-vedhæftede filer, del ikke dine loginoplysninger osv.
Men det behøver ikke være, hvor det ender.
Purism's websted beskriver Librem 13 som "Den første 13-tommer ultraportabel designet til at beskytte dit digitale liv". Men hvad betyder det, og hvordan lever den bærbare computer op til det?
Respekt for dine rettigheder til privatliv og sikkerhed
Purisme beskriver computeren som værende ”designet chip-for-chip, linje-for-linje for at respektere dine rettigheder til privatliv, sikkerhed og frihed. Hver hardware- og softwarekomponent - og alt hvad vi gør - er i overensstemmelse med vores tro på at respektere dine rettigheder til privatliv, sikkerhed og frihed. ”
Dette demonstreres på flere måder. Mest synlig er dræbskontakterne, monteret på venstre side af den bærbare computer, ved siden af lydporten. De to kontakter er til radio (trådløs og Bluetooth) og webcam og indbygget mikrofon.
Alt hvad du skal gøre er at sikre, at disse kontakter er slået til, hvis du ikke bruger disse funktioner.
En anden vigtig sikkerhedsfunktion er browseren PureBrowser, der er baseret på Mozilla Firefox.
Under alt dette ligger TPM. Trusted Platform Module er en chip på Librem 13 bundkort, der hjælper med at integrere forskellige funktioner på computeren. Disse inkluderer GPG-kryptering, manipulationsdetektion og kill-switches.
Det er en Linux-bærbar computer: Ultra-Secure PureOS
Hvis du har brugt Linux før, har du næsten helt sikkert brugt Ubuntu.
Ligesom Ubuntu er PureOS baseret på Debian og har GNOME 3-skrivebordet. PureOS er dog meget forskellig fra Ubuntu. Selvom det kan se ens ud, er det under hætten lidt anderledes.
For eksempel, hvis du kunne lide at køre nogle spil på Librem 13, ville du ikke være i stand til at få fat i dem fra Steam. Den digitale distributionstjeneste har en Linux-version, men den kører ikke på PureOS på grund af utilgængeligheden af nogle pakker.
På den anden side er dette ikke en gaming-bærbar computer, så det muligvis ikke dræber handlen for dig. Når alt kommer til alt kan du installere et andet operativsystem.
Mens PureOS kommer forudinstalleret på Librem 13, kan du installere et helt nyt Linux-operativsystem. Dette bruger muligvis hele disken eller dobbeltopstart fra to partitioner. Der er også muligheden for at dobbelt starte ved hjælp af et sekundært drev, f.eks. M.2-disken.
Purisme fortæller os, at de krypterer rod- og swap-partitioner på HDD, hvorved / boot-partitionen ikke er krypteret til dobbelt opstart.
Det er endnu bedre, hvis du valgte at geninstallere PureOS, aktiverer standardindstillingerne kryptering på root- og swap-partitionerne, så der kræves ingen yderligere konfiguration.
Generelt er valget klart: PureOS for en mere sikker computeroplevelse, eller installer en ny distro for fleksibilitet.
Første brug af PureOS kræver, at du indstiller en krypteringsadgangskode. Efter dette vil du ikke være i stand til at starte den bærbare computer uden adgangskoden, som er adskilt fra standardbrugerkontoen. Denne grad af sikkerhed gennemsyrer hele oplevelsen i Librem 13.
Bibliotek 13 Krop og design
Den sorte anodiserede aluminiumsfinish på Librem 13 er cool at røre ved, hvilket giver den bærbare computer en følelse af kvalitet, der matcher internerne.
Med den nu traditionelle ultraportable kileform er Librem 13 bemærkelsesværdigt slank og måler kun 0, 7 tommer i kilens tykke ende. Den er slank nok til at passe ind i alle undtagen den mest kompakte tablet- og laptop-tasker; sammen med internerne opfylder dette Purismens beskrivelse af Biblem 13 som "Vejkrigeren."
Så smuk som kroppen er, tiltrækker den virkelig fingerfedt. Inden for fem minutter efter åbningen af Librem 13 kunne du se nøjagtigt, hvor mine fingre havde været; mine palmer også. Dette er imidlertid ikke noget nyt for anodiseret aluminiumsfinish og kan håndteres med en fugtig, fnugfri klud.
En af nøglesvaghederne ved bærbare computere - ud over det let at stjæle dem - er hængslet. Hvis dette går galt eller går i stykker, er computeren stort set ubrugelig. Der er måder at forlænge levetiden på en bærbar hængsel, f.eks. Åbning med to hænder, en i hvert hjørne eller åbent langsomt fra midten af låget.
Når man tager disse i tankerne, har Librem 13 et “super robust hængsel”, som Purism hævder holder den bærbare computer “lukket, når den er lukket”. Det holder også den valgte skærmvinkel, hvor som helst inden for en 130-graders bue.
Er tastaturet egnet til formål?
Når det kommer til brug af den bærbare computer, får du først et responsivt tastatur, komfortabelt med alt inden for rækkevidde. Sikker på, der er ingen nummertastatur, men FN-knappen kan hjælpe der, da nummertastaturetasterne er blevet replikeret til højre for midten af tastaturet.
Jeg har ret store hænder, men på trods af computerens størrelse (mærkbart mindre end min vigtigste bærbare computer) så keyboardet ud til at passe perfekt. Som med ethvert tastatur vil det tage noget at vænne sig til, men jeg var op til min sædvanlige skrivehastighed inden for et par minutter. Dette er altid et godt tegn!
Det skal dog bemærkes, at der ikke er nogen Caps Lock eller Number Lock LED'er. Dette betyder, at hvis du skriver i det forkerte tilfælde, bliver du nødt til at stole på, hvad der er på skærmen for at fortælle dig. Det er ikke ideelt.
Dette er ikke at sige, at der ikke er nogen LED på tastaturet. Wi-Fi-indikatoren, batteriets opladningslampe og lysdioden for hovedstrøm findes øverst til højre.
Pegefeltet er i mellemtiden ikke så glat som nogle andre (der er ikke noget glas, for eksempel), men det føles robust og klikker godt. Pegefeltet og PureOS understøtter forskellige bevægelser, såsom at trykke på to fingre for at få vist (højreklik) kontekstmenu eller trække to fingre op og ned for at rulle.
En bærbar computer kan leve eller dø baseret på tastaturets og berøringspladens kvalitet. Librem 13 passerer med en ovenfor tilstrækkelig touchpad og overraskende behageligt tastatur.
Hvad er der i biblioteket 13?
Inde i den anodiserede sorte skal finder du en kraftig samling af hardware. Skylake Intel Core i7 6500U processor er ledsaget af 4 GB DDR4 RAM med 120 GB lagerplads. Der er også muligheden for hurtig M.2-opbevaring, op til 2 TB. M.2 er en SSD-formfaktor, der forbindes direkte til bundkortet og tilbyder forbedrede lagringshastigheder.
Grafik kommer med tilladelse fra Intel HD Graphics 520, der vises på den overraskende gode 13, 3-tommer IPS-skærm, med en antireflekterende mat finish.
Du finder også de sædvanlige tilslutningsmuligheder. Sammen med trådløst netværk har Librem 13 to USB 3.0-porte, en USB Type-C-port, hovedtelefonport, standard HDMI-out (med 4K support) og en MMC / SD-kortlæser.
På venstre side finder du radio- og multimedie-dræbte.
Librem 13 Linux-software og opdateringer
Brug af PureOS er ligetil. Du vil se GNOME-skrivebordet, når du logger ind, hvilket er næsten allestedsnærværende på tværs af Linux i disse dage. En “super” -tasten på et rektangel er mærket med et hvidt rektangel, der svarer til Purism-logoet. Det åbner oversigten, hvor alle åbne apps, søgefeltet, dock og yderligere desktops er tilgængelige.
Nye apps kan findes via softwareværktøjet, der viser applikationer, værktøjer og spil, der kan køres på PureOS. Det er let at installere software: blot søg, vælg og klik på Installer. Det er også muligt at installere software via kommandolinjen som normalt med Linux.
Indbygget software inkluderer LibreOffice, ToDo, Kodi, en Document Viewer kompatibel med PDF og PureBrowser. I stedet for noget nyt er det dybest set Mozilla Firefox med HTTPS Everywhere og uBlock Origin-udvidelser forudinstalleret.
Det er værd at bemærke, at nogle steder ikke fungerer som standard i denne browser. YouTube afspiller for eksempel ikke videoer uden at deaktivere uBlock Origin.
Batterilevetid: Kan du være sikker på farten?
Purism's websted siger, at Librem 13 tilbyder "omtrent 7 til 9 timer" batterilevetid.
Vores gennemgangsenhed blev brugt regelmæssigt i løbet af en uge, hovedsageligt til webbrowsing og tekstbehandling under farten. Jeg vil sige, at batteriets levetid er i det angivne område, måske lidt mindre. Det er bestemt godt nok til ikke at bekymre dig om tre timers ture til din yndlingscafé uden netadapteren.
Selvom det muligvis er nødvendigt at kaste sig sammen til intensive opgaver, er Librem 13 samlet set ideel til ”vejkrigers” brug.
I mellemtiden betyder fuld diskkryptering, at hvis den bærbare computer bliver stjålet, mens du er ude, kan ingen få adgang til dine data.
Har du brug for et bibliotek 13?
Det er ultra-sikkert og ultraportabelt, let, kraftfuldt, let at bruge. Sikker på, der er et par grumles, hvis du vil bruge lukket kildesoftware, men generelt er Librem 13 en af de mest sexede bærbare computere.
Sexet OG kører Linux? Nej virkelig.
Med et pålideligt, behageligt tastatur, fantastisk IPS-skærm, responsiv pegefelt, en række opbevaringsmuligheder og et ærligt imponerende batteri, er dette sandsynligvis den bedste bærbare computer, jeg nogensinde har brugt. Det er ikke en desktop-erstatning, det er ikke en gaming-bærbar computer, men den er kraftig nok til at sidde ved siden af en Dell XPS eller MacBook Air og ligne den bedste mulighed.
Nu er sikkerhedsindstillingerne muligvis ikke for dig. Du kan godt lide udseendet på Librem 13, men ikke lyst til Pure OS. Det er fint, da det kan udskiftes, selvom du mister TPM-støtte, og dræbskontakterne vil ikke nødvendigvis fungere.
Fra mit synspunkt som en bærbar computer-bruger, Linux-fan og sikkerhedsforfatter er dette en fremragende maskine, der stort set gør alt hvad jeg har brug for, uanset hvor jeg er.
Når det kommer til bærbare computere, kan du ikke bede om mere end det.
Deltag i konkurrencen!
Purism Librem 13 Secure Linux Laptop GiveawayUdforsk mere om: Computersikkerhed, Laptop, MakeUseOf Giveaway, Online sikkerhed.