Synes den højteknologiske Tesla-bil serie er perfekt?  Tænk igen!  Disse elbiler er tilbøjelige til adskillige sikkerhedssårbarheder.

Er Teslas sikkert? Hvordan hackere kan angribe forbundne biler

Reklame Det ser ud til, at alt er forbundet med internettet i disse dage, fra kedler til dørklokker. Selv biler fremstilles i stigende grad med en vis internetforbindelse. Men ingen biler er lige så internetforbundne som Teslas. Generelt er Teslas meget sikre køretøjer. Hver gang en hvilken som helst enhed er tilsluttet internettet, også en bil, vil den dog introducere nogle sikkerhedssårbarheder. For

Reklame

Det ser ud til, at alt er forbundet med internettet i disse dage, fra kedler til dørklokker. Selv biler fremstilles i stigende grad med en vis internetforbindelse. Men ingen biler er lige så internetforbundne som Teslas.

Generelt er Teslas meget sikre køretøjer. Hver gang en hvilken som helst enhed er tilsluttet internettet, også en bil, vil den dog introducere nogle sikkerhedssårbarheder. For at vise dig de forskellige måder, hvorpå sikkerhedsspørgsmål kan påvirke tilsluttede biler, deler vi nogle eksempler på, hvordan folk har forsøgt og sommetider lykkedes at hacking Teslas.

Sårbarheder i Tesla Key Fobs

tesla-model-s

Af alle måder, som kriminelle bruger teknologi til at hacke eller stjæle biler 5 måder Kriminelle bruger teknologi til at hacke og stjæle biler 5 måder Kriminelle bruger teknologi til at hacke og stjæle biler En million biler stjæles hvert år i USA. Her er nogle af de almindelige taktikker, du skal være opmærksom på for at være sikker. Læs mere, et sikkerhedsaspekt, du måske ikke overvejer, er en nøglebom. Teslas har et nøglefri indgangssystem. Dette bruger en lille enhed, der er knyttet til en nøglering, som du bærer på din person. Når du nærmer dig din Tesla, registrerer den nøglehovedet og låser dørene op for dig.

Kloning angreb på Tesla Key Fobs

Der har været sikkerhedsproblemer med Tesla-nøglehovedet. I 2018 meddelte forskere fra det belgiske universitet KU Leuven, at de var i stand til at kopiere en Tesla-nøglefod.

De kunne trådløst læse signaler fra en nærliggende nøglefod og derefter klone en kopi af den. Det betød, at det var muligt for hackere at stå tæt på Tesla-ejere og kopiere deres nøgler uden dem at vide det og derefter stjæle bilen. Tesla rettede hurtigt problemet med en ny type nøglefod, der fjernede sårbarheden.

Et år senere i 2019 opdagede de samme forskere imidlertid en anden sikkerhedsfejl i de nye fobs. Denne gang måtte hacker være tættere på fob end tidligere, og angrebet tog lidt længere tid. Men det kunne stadig udføres trådløst uden, at målet vidste det.

Selvom Tesla havde introduceret mere kryptering i de nye fobs, var dette ikke nok til at forhindre hacket. Den gode nyhed er, at Tesla var i stand til at løse dette problem med en softwareopdatering kort efter, at nyheden om det nye hack brød.

Repeater Attacks på Tesla Key Fobs

Det er værd at bemærke, at så vidt vi ved, ingen har nogensinde brugt kloningssårbarheden til faktisk at stjæle en Tesla. Imidlertid kan hackere også udføre andre angreb på nøglefolder, såsom et repeaterangreb.

Her henter en hacker tilstedeværelsen af ​​en nøglefolie inde fra en Tesla-ejer hus, når deres bil parkeres udenfor og forstærker den. Dette er metoden, som tyve sandsynligvis bruges i en meget cirkuleret video (ovenfor), der påstås at vise to personer, der stjæler en Tesla i England.

Hacking af Teslas Autopilot-funktion

En af de mest uhyggelige ideer, folk har, når de tænker på sikkerheden ved internetforbindede biler. Hvor sikre er internetforbundne, selvkørende biler? Hvor sikre er internetforbindende, selvkørende biler? Er selvkørende biler sikre? Kunne internetforbundne biler bruges til at forårsage ulykker eller endda myrde dissenter? Google håber ikke, men et nyligt eksperiment viser, at der stadig er en lang vej at gå. Læs mere er, hvad der sker, hvis en hacker overtager kontrollen over et køretøj. Teslas Autopilot-funktion gør det muligt for bilen at udføre nogle selvkørende manøvrer, såsom krydstogt eller skifte af baner på motorvejen.

Men i 2019 kunne en gruppe kinesiske hackere manipulere Autopilot-funktionen. I et mareridt-scenarie for chauffører var hackerne i stand til at tage kontrol og dirigere bilen i modgående trafik.

For at udføre hacket brugte teamet små, farverige klistermærker fastgjort til vejoverfladen. Dette skabte en "falsk bane", som Teslas systemer læste som en rigtig kørebane og fulgte. Alt dette fandt sted på en testbane, men teoretisk set kunne det samme system bruges i den virkelige verden til at dirigere en bil ind i den modgående trafikbane.

Tricket her er, at dette hack kræver ændringer i det ydre miljø omkring bilen. Det målretter faktisk ikke selve bilen. Plus, førere bør stadig være opmærksomme, når de bruger Autopilot og være klar til at tage kontrol over køretøjet fra de automatiserede systemer.

Det betyder, at det ikke meget sandsynligt vil være et problem i de fleste scenarier. Tesla tænkte også på det, idet han sagde, at sårbarheden “ikke var et realistisk problem.”

Hacking af en Teslas underholdningssystem

Er Teslas sikkert? Hvordan hackere kan angribe tilsluttede biler tesla-berøringsskærm

Et mindre alvorligt hack på Teslas blev demonstreret af Team Fluoroacetate ved sikkerhedsbegivenheden Pwn2Own i 2019. Holdet var i stand til at bruge en fejl i bilens webbrowser for at få adgang til bilens firmware og køre deres egen kode. De var derefter i stand til at vise en besked på Tesla-underholdningssystemet.

Dette hack hjælper ikke nogen med at stjæle din bil eller forårsage et styrt. Det viser dog, hvordan enhver tilsyneladende lille del af en bils software kan være en sikkerhedsrisiko, også webbrowseren. Tesla siger, at det arbejder på en softwarefix til dette sikkerhedsspørgsmål.

Beskyttelse af dine data, når du sælger din Tesla

Endelig er der et sikkerhedsproblem med Teslas, som ikke skyldes en sårbarhed som sådan.

I stedet skyldes det indsamlingen af ​​data, som du måske ikke engang tænker på. Hvis du ejer en Tesla og senere beslutter at sælge den, skal du være opmærksom på mængden af ​​data om dig inde i bilen. Ligesom når du sælger en gammel pc, skal du sørge for at udslette harddisken, før du overfører den til køberen.

Når du sælger en tilsluttet bil, skal du slippe af med private data, inden du overdrager dem til en anden.

I 2019 købte to sikkerhedsforskere en ødelagt Tesla Model 3. De var i stand til at få adgang til bilens computer og downloade alle mulige oplysninger om de tidligere ejere. På computeren fandt de telefonbøger med kontaktpersonnummer og e-mail-adresser plus kalenderposter. De var også i stand til at se nylige placeringer indtastet i bilens navigationssystem. Der blev endda optaget videooptagelser af køretøjets kameraer.

Der er en måde at slette personlige oplysninger fra en Tesla ved at udføre en nulstilling af fabrikken. Dette skal være en påmindelse til Tesla-ejere om, at hvis deres bil nogensinde er ødelagt eller solgt, skal de udføre en fabriksindstilling, før de slipper for bilen. Dette vil forhindre nogen i at få adgang til deres data.

Tilsluttede biler kommer med sikkerhedsrisici

Samlet set er biler i dag sikrere end nogensinde før. Teslas har sikkerhedsfunktioner, der gør nedbrud mindre sandsynlige og beskytter folk inde, hvis de forekommer. Men det er værd at overveje, hvordan nye teknologier kan skabe sikkerhedsrisici.

For at lære mere om risiciene ved tilsluttede biler, se vores artikel om skræmmende scenarier, hvor selvkørende biler muliggør 7 Forfærdende scenarier Selvkørende biler gør det muligt 7 Skrækkende scenarier Selvkørende biler gør det muligt Nogle af de risici, der er forbundet med selvkørsel biler spænder fra fysisk farlige til moralsk tvivlsomme. Her er syv potentielle farer, der lurer i en selvkørende fremtid. Læs mere .

Udforsk mere om: Bilteknologi, sikkerhedsovertrædelse, sikkerhedsrisici, Tesla.